"Nu am prejudecăţi. Urăsc la fel pe toată lumea" (W. C. Fields)
Alexandru Paleologu – Politeţea ca armă
Europa este o invenţie balcanică. Ce am fi fără Socrate, Platon, Aristotel?
Europa e creaţia creştinismului. Înainte de anul 1000 erau reziduuri ale Imperiului Roman şi Bizanţul, dar nu era Europa.
La anul 1000 erau în Europa trei mari civilizaţii – cea islamică, în Spania – cea bizantină şi cea de la Kiev – în vreme ce Occidentul nu avea încă nimic! Occidentalii au învăţat uzanţa tacâmurilor, a briciului, a patului, după prima cruciadă. I-a învăţat Bizanţul.
Marin Preda i-a spus lui Ceauşescu că dacă reintroduce realismul socialist se sinucide.
Iuliu Maniu a avut două gesturi – la început, când a aruncat o călimară în capul unui deputat maghiar care ne zicea câini de valahi şi la sfârşit, când a dat mâna cu Antonescu la proces. În rest, contribuţia lui Maniu în viaţa politică a fost nulă sau frânătorie. O atitudine de dezangajat. Şi o idee fixă: contra lui madam Lupescu (e vorba de Elena Lupescu, iubita lui Carol al II-lea).
Carol al II-lea a dat o frumoasă probă de fidelitate. A trăit numai cu Lupeasca de când a cunoscut-o.
Dacă citeşti articolele de atunci ale lui Mircea Eliade şi a celorlalţi intelectuali te cruceşti. E de groază ce-au putut scrie pentru legionari.
Principala crimă a lui Antonescu este că a ţinut mai mult la cuvântul de onoare dat unui individ (Hitler) decât la soarta ţării. (Am citit undeva că la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, japonezii au preferat să trimită în luptă şi să fie scufundat de americani crucişătorul Yamato decât să-l predea. Acest lucru se pare că a costat cam jumătate din combustibilul disponibil japonezilor atunci, mult mai util civililor. Onoarea a fost mai importantă decât suferinţa japonezilor de rând)
Petre Carp către Maiorescu:
- Mai potoliţi-l pe Eminescu! (Eminescu a lucrat la un ziar al conservatorilor şi scria furibund)
Liftingurile şi alte operaţii (estetice) o fac pe o femeie să rateze şansa glorioasă de a deveni babă. Fiindcă nu e nimic mai frumos şi mai nobil decât să fii babă!
Eroismul la femei este atât de natural şi de cotidian, încât nici nu mai este recunoscut ca atare.
Diferenţă frapantă de tratament aplicat prizonierilor. Anglo-americanii care bombardaseră oraşele erau ocrotiţi, îngrijiţi. Ofiţerii de marină sovietici capturaţi erau ţinuţi în lanţuri, lucrau în lanţuri.
Când Mackensen (mareşalul german din primul război mondial) a ocupat Bucureştiul, unii i-au întâmpinat pe ocupanţii nemţi cu flori.
Miron Cristea, primul patriarh al României Mari, la 1916 (la intrarea României în război) a blestemat armata română care intrase în Ardeal.
Mihai Eminescu: Tatăl lui Carol I (Anton de Hohenzolern) era acţionar la societatea care a făcut nişte căi ferate în România. Costul a fost de 3 ori mai mare decât costul real.
La Conferinţa de Pace (1945) reprezentantul nostru a venit în cel mai luxos automobil. Capra râioasă...
Mareşalul Ion Antonescu a făcut plebiscit pentru ca populaţia să se pronunţe pentru reprimarea legionarilor (după reprimarea efectivă!)
Tolstoi a fost la Bârlad, Bucureşti şi Giurgiu. A zis: România – o ţară tristă plină de umor. (Tolstoi a luat din România blenoragie!)
Pe unul din pereţii de la intrarea în Palatul Patriarhal din Bucureşti este pictat sub chipul unui diavol chinuindu-se pe veci în focurile iadului Nae Ionescu.